فرار از ویروس مهاجرت به روستا
چراغ اقامتگاههای گردشگری روستایی خاموش شده و با شیوع ویروس کرونا، ورود گردشگران به روستاها کاهش اساسی داشته، اما مرکز پژوهشهای مجلس خبر داده که بعضی خانوارهای شهری به قصد مهاجرت موقت، به نواحی روستایی و عشایری رفتهاند. این مرکز در گزارش خود نوشته است: «این درحالی است که كنترلنشدن رفتوآمد شهرنشینان، به دلیل ضعف اساسی در امكانات بهداشتی و درمانی این نواحی، میتواند آثار منفی قابل توجه و جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد.»
براساس این گزارش، بعد از دو ماه از رخنه کووید-١٩، درآمد ناشی از فروش صنایعدستی و سایر محصولات در روستاها به گردشگران نیز تقریباً به صفر رسیده است و از بین كسبوكارهای روستایی و عشایری، عمیقترین آثار منفی را اقامتگاههای گردشگری روستایی و عشایری شاهد بودهاند.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، روز گذشته با انتشار گزارش معاونت پژوهشهای زیربنایی و امور تولیدی دفتر مطالعات زیربنایی، چالشهای کسب وکارهای روستایی و عشایری در دوره شیوع کرونا را تحلیل کرد. این گزارش براساس مصاحبههای میدانی با روستاییان و عشایر در برخی از مناطق منتخب كشور به بررسی چالشهای كسبوكارهای نواحی روستایی و عشایری و خدمات توسعه كسب وكار، ناشی از شیوع كرونا پرداخته و از ضرر کسبوکار روستاییان و عشایر و روشهای گذر از بحران میگوید.
مهاجرت موقت به روستا
از روزهای ابتدایی شیوع ویروس، با وجود هشدارهای بسیار و با اینکه راهها را رفتهرفته بستند و محدود کردند، رفتوآمد به نواحی روستایی بیشتر شد. براساس گزارش مجلس، هرچند امكانات بهداشتی و درمانی در نواحی روستایی و عشایری بسیار كمتر از نواحی شهری است، ولی به دلیل پایینتر بودن تراكم جمعیت در این نواحی، شواهد حاكی از آن است كه برخی از خانوارهای شهری، به خصوص خانوارهایی كه یا رأساً یا اقوام و فامیل آنها در نواحی روستایی خانه داشتهاند، در ایام شیوع كرونا اقدام به مهاجرت موقت به نواحی روستایی و اسكان در اقامتگاههای روستایی كردهاند.
این روند بهویژه در روزهای ابتدای شیوع ویروس مشهود بوده است، هرچند در بعضی موارد خود بومیان به ناچار جلوی ورود افراد غیربومی را به منطقهشان گرفتند. گزارش دفتر مطالعات زیربنایی از شواهدی میگوید که نشان میدهد برخی از خانوارهای شهری، در ایام شیوع كرونا اقدام به مهاجرت موقت به نواحی روستایی كردهاند. این درحالی است که با توجه به اینكه در نواحی مذكور، تراكم جمعیتی خیلی پایینتر از شهرها بوده و محیط ایزولهتر از عوامل آلاینده است، شیوع كرونا در ترغیب ساكنان روستاها و مناطق عشایری برای مهاجرت به شهر نقشی نداشته است.
تعطیلی بومگردیها
و کاهش فروش صنایعدستی
اقامتگاههای گردشگری روستایی تعطیل شده و به دلیل ممنوعیتهای مسافرتی، ورودی گردشگران به روستاها كاهش اساسی داشته است. گزارش مرکز پژوهشها میگوید به تبع این موضوع، درآمد ناشی از فروش صنایعدستی و سایر محصولات در روستاها به گردشگران نیز تقریباً به صفر رسیده است. در این دوره بسیاری از روستاییان، به دلیل تعطیلی، حتی قادر به فروش محصولات خود در بازارهای محلی هم نبودهاند. این درحالی است که در سالهای گذشته، محصولات فراوانی چه از محل عرضه به ساكنان بومی و چه از محل عرضه به گردشگران به فروش میرسید و حالا این میزان با شیوع كرونا به حداقل خود رسیده است. از طرف دیگر كاهش فروش صنایع دستی هم در این دوره قابل توجه بوده است. بر این اساس هرچند بخش تولید محصولات روستاییان و عشایر كمتر متضرر شده، ولی به دلیل اختلال در بازار این محصولات، درآمد و قدرت خرید تولیدكنندگان كاهش یافته است. در ادامه قراردادهای خرید محصول از تولیدكنندگان روستایی و عشایری كه هرساله منعقد میشد هم كاهش یافته است.
Comments
Post a Comment