میهمانی وحشت‌آفرین پلنگ پیر در شب‌های روستا

 


اخبار حوادث - میهمانی وحشت‌آفرین پلنگ پیر در شب‌های روستا

پلنگ پیر کابوس وحشتناک شب‌های روستاییان بود که در عملیات ویژه‌ای زنده‌گیری شد.این پلنگ وقتی هوا تاریک می‌شد پای در روستا می‌گذاشت و آسوده‌خاطر در پشت‌بام‌های خانه‌های کاهگلی به کمین می نشست.

به گزارش پایگاه دیده‌بان حیات‌وحش ایران،از مردادماه سال جاری گزارش‌هایی مبنی بر حملات پلنگ به دام‌های روستای تازه قلعه در منطقه راز و جرگلان به اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان شمالی منعکس می‌شد.


از مهرماه که با سرد شدن هوا و کاهش پوشش گیاهی مراتع، دام‌ها از کوهستان و مراتع خارج شده و درون آغل‌ها در روستا و اطراف آن نگهداری می‌شوند پلنگ مهاجم نیز به حاشیه روستا نزدیک و حملات پلنگ به درون محیط روستا کشیده شد.


حملات پی‌درپی این پلنگ در سه ماه گذشته تقریباً هفته‌ای یک‌بار رخ داده و بر اثر آن تعداد زیادی سگ و دام اهلی تلف شده اند. این پلنگ علاقه زیادی به شکار سگ‌ها داشته و با نزدیک شدن به روستا سگ‌ها را تحریک کرده، به سمت خود می‌کشانده و سپس آنها را شکار می‌کرد. در این مدت حدود ۵ گوسفند و ۱۴ سگ توسط این پلنگ تلف شده است. به دنبال حملات پی‌درپی پلنگ ترس بسیار زیادی در دل مردم روستای تازه قلعه به وجود می‌آید به نحوی که اهالی روستا پس از تاریک شدن هوا به هیچ عنوان جرأت خارج شدن از خانه را نداشته اند.


پلنگ شب‌ها وارد روستا می‌شده و در کوچه‌ها به دنبال طعمه بوده است. این پلنگ روی سقف خانه‌ها تردد داشته و برای شکار سگ‌ها از دیوار خانه‌های روستا بالا می‌رفت حتی در یک مورد این پلنگ در بالای پشت‌بام یکی از خانه‌های روستا اقدام به علامتگذاری و تعیین قلمرو کرده است.


محیط‌بانان خراسان شمالی در این مدت بسیار فعال بوده و شبها به روستای تازه قلعه اعزام می‌شدند تا ضمن ایجاد آرامش در اهالی، بتوانند پلنگ را از حاشیه روستا دور کرده و از تقابل بیشتر پلنگ با مردم محلی جلوگیری کنند.


محمد تقدیسی فرمانده یگان محیط‌زیست استان خراسان شمالی در این مورد گفت: پس از دریافت گزارش حمله پلنگ به روستا با نصب دوربین تله‌ای موفق شدیم تصاویری از یک پلنگ در حالی که سگی را شکار کرده و مشغول خوردن آن بود، ثبت کنیم.


تقدیسی اظهار داشت: محیط بانان و کارشناسان دائماً شب‌ها در روستا به گشتزنی پرداخته و اقدامات متعددی برای ایجاد ترس در جانور و هدایت پلنگ به سمت زیستگاه اصلی در کوه انجام دادند.


مأموران سعی کردند با روشن کردن آتش دورتادور روستا، سوزاندن باروت، ایجاد سروصدا و شلیک تیرهوایی موجب واهمه پلنگ شده و جانور را به سمت کوه هدایت کنند اما هیچ یک از روش‌ها جواب نداد و همچنان حملات پلنگ به روستا ادامه داشت.


فرمانده یگان محیط‌زیست استان خراسان شمالی گفت: حدود یک ماه پیش پلنگ به یکی از اهالی روستا حمله و وی را مجروح کرد. پس از مدتی یکی دیگر از اهالی روستا مورد حمله پلنگ قرار گرفته و وی نیز دچار جراحت شده و به بیمارستان منتقل شد.


البته انسان‌ها هدف حملات پلنگ نبودند و در دو مورد حمله به اهالی روستا، کنجکاوی اشخاص برای مشاهده پلنگ درحال خوردن لاشه سگ منجر به حمله حیوان شده بود.


پس از دومین حمله پلنگ به انسان، موضوع از طریق فرمانداری و دادستان شهرستان پیگیری شده و مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان شمالی طی نامه‌ای به سازمان محیط زیست موضوع را منعکس کرده و درخواست راهکار کرد.


بلافاصله با هماهنگی سازمان محیط زیست، اکیپ امداد و نجات به سرپرستی محمدصادق فرهادی‌نیا به همراه دکتر ایمان معماریان – دامپزشک - و علیرضا شهرداری - دستیار دامپزشک - از تهران عازم خراسان شمالی شدند تا پلنگ را زنده‌گیری کرده و پس از نصب گردنبند ردیاب به زیستگاه امن دیگری منتقل کنند.


محمدصادق فرهادی نیا سرپرست گروه در این باره گفت: پس از اعزام به روستا ابتدا به بررسی شرایط موجود و آموزش مردم محلی پرداختیم. به همه خانه‌های روستا مراجعه کردیم و با ارائه آموزش‌های لازم از مردم خواستیم سگ‌های خود را از محیط روستا جمع‌آوری کنند. فرهادی‌نیا گفت: در بررسی فیلم‌های ثبت شده از پلنگ، بقایای لاشه سگ‌ها و گوسفندان تلف شده و آثار جراحات ناشی از حمله پلنگ روی بدن دو نفر از اهالی به این فرضیه دست یافتیم که این پلنگ احتمالاً به دلیل وجود نوعی مشکل جسمی قادر به شکار کردن در طبیعت نیست بنابراین برای تغذیه به روستا نزدیک شده و تحت هیچ شرایط نیز از روستا دور نمی‌شود.


پس از آن به مکان یابی به نصب تله مشغول شدیم. ابتدا در نظر داشتیم تله‌ها را در کوه مجاور به روستا که زیستگاه اصلی پلنگ بود فعال کنیم اما پس از مدتی متوجه شدیم پلنگ وارد روستا می‌شود بنابراین سه تله درون کوچه‌های روستا کار گذاشته و برای جذب پلنگ از لاشه نیمه خورده یکی از سگ‌ها استفاده کردیم.

Comments

Popular posts from this blog

فرار از ویروس مهاجرت به روستا

آشنایی با روستای دشه - کرمانشاه

کوه های گل افشان