آتشکده نیاسر
یکی از شناخته شده ترین شهرستان های استان اصفهان، کاشان است، که به علت جاذبه های تاریخی، طبیعی و ... فراوانی که دارد، بسیار مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار می گیرد. از جمله جاذبه های تاریخی این شهر، می توان به آتشکده نیاسر اشاره کرد که با نام های چهار طاقی و چهار دروازه نیز معروف است. علت نام گذاری این بنا به چهار طاق، نقشه مربع آن، وجود طاقی به شکل گنبد، چهار ورودی و چهار پایه است. چهار گوش ساخته شده در این بنا، از گنبد حفاظت می کنند و چهار ورودی آن، همانند طاق به وجود آمده اند. از بناهای چهار طاقی، نه تنها در دوره پادشاهان قدیم، بلکه در دوره های اسلامی نیز استفاده شده است. به عنوان مثال، در دوره اسلامی، معماران از این طرح ها برای ساخت مساجد و آرامگاه های متعددی بهره برده اند. آتشکده نیاسر، در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و این امر، حاکی از ارزش و اهمیت آن در کشورمان است. اگر تا کنون موفق به بازدید از این جاذبه گردشگری نشده اید، با مستر بلیط همراه باشید و قبل از تجربه حضور در این مکان، اطلاعات خود را درباره آن تکمیل کنید.
تاریخچه آتشکده نیاسر
همان طور که گفته شد، ساخت چهار طاقی ها در گذشته بسیار رایج بوده است و پادشاهان زیادی از این بناها استفاده کرده اند اما اولین چهار طاقی در ایران، در دوره اشکانیان به وجود آمده است. طبق اطلاعات به دست آمده، چهار طاق قلعه ضحاک در هشترود آذربایجان غربی، به دوره اشکانی مربوط می شود. در دوره ساسانیان، کاربرد چهار طاق ها، ساخت آتشکده بوده است. به عنوان مثال، مورخان، چهار طاقی شهر ایج واقع در استان فارس را، به عنوان یکی از بناهای به جا مانده از این دوره می شناسند. چهار طاقی نیاسر (آتشکده نیاسر) در زمان اردشیر اول ساسانی ساخته شده است. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، این آتشکده، نسبت به سایر بناهای چهار طاقی طراحی زیباتر و ارزش بیشتری دارد. چهار طاقی های ساخته شده در دوره های مختلف، کاربردهای متفاوتی داشته اند. به عنوان مثال، در این بناها، انواع مراسمات مذهبی، برخی جشن های خاص و ... تشکیل می شدند.
ارزش علمی چهار طاق ها
جالب است بدانید، این آتشکده، نه تنها از نظر فرهنگی و تاریخی، بلکه از نظر علمی نیز از اهمیت سرشاری برخوردار است. علاوه بر استفاده از این آتشکده برای دلیل اصلی ساخت آن یعنی نگهداری آتش، از آن در زمان های قدیم، به عنوان تقویم خورشیدی ایران نیز بهره می بردند. در این نوع از تقویم، زمان را با در نظر گرفتن سایه های پرتو خورشید در صبح زود و عصر (طلوع و غروب آفتاب)، محاسبه می کردند. همان طور که می دانید، در روزهای مختلف سال، خورشید به صورت متفاوتی حرکت می کند و طراحان این بنا با در نظر گرفتن این موضوع، پایه های آن را ساخته اند. به گونه ای که تابش نور بر هر پایه، نشان دهنده زمانی خاص بوده است.
Comments
Post a Comment